Dzisiaj jest: Wtorek, 29.09.2020 Imieniny: Michała i Michaliny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Pieczeń barania na ostro


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Do pieczeni podajemy ryż ugotowany na sypko lub kluski z surowych ziemniaków.

1 porcja dla: 6 - 8 osób


Składniki

  • 1.5 kg  baranina bez kości
    udziec
  • 10 dag  słonina
    zmrożona
  • 1 sztuka  musztarda
    ostra
  • 1/4 szklanki  oliwa
  • 3 sztuki  cebula
  • 2 łyżki  koncentrat pomidorowy
  • 2 łyżki  keczup
    ostry
  • 3 ząbki  czosnek
  • 1/3 szklanki  korniszony
    posiekane
  • 1 łyżka  cukier
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • mąka
    do oprószenia
  • olej
    do smażenia

Sposób przyrządzania:

  1. Oczyszczony z błon i tłuszczu udziec wycieramy ściereczką obficie skropioną octem, szpikujemy mięso kawałkami zmrożonej, lekko oprószonej solą słoniny, nacieramy zmiażdżonym czosnkiem wymieszanym z zielonym pieprzem, wkładamy do kamiennego garnka.
  2. Oliwą pomieszaną z musztardą bardzo dokładnie smarujemy mięso, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na całą noc w chłodne miejsce (nie do lodówki!, kilka razy zmieniając jego położenie, by się dokładnie i ze wszystkich stron zamarynowało.
  3. Po wyjęciu i lekkim odsączeniu z marynaty mięso oprószamy mąka wymieszaną z solą i od razu smażymy na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc ze wszystkich stron.
  4. Przekładamy do brytfanny, polewamy tłuszczem, w którym się smażyło, posypujemy pokrojoną w piórka cebulą, przykrywamy i wkładamy na godzinę do nagrzanego do temperatury 160°C piekarnika, od czasu do czasu podlewając marynatą i sosem spod pieczeni.
  5. Na prawie miękkie mięso układamy posiekane korniszony, polewamy keczupem wymieszanym z koncentratem pomidorowym i cukrem.
  6. Całość pieczemy bez przykrycia przez około 12 minut (mięso powinno się ładnie zrumienić), gdy trzeba, podlewamy niewielką ilością wody.
  7. Sos powinien być gęsty, pikantny i aromatyczny, o pięknym czerwonobrunatnym kolorze.
  8. Pieczeń kroimy w zgrabne porcje, układamy na wygrzanym półmisku, przybieramy zieleniną i polewamy niewielką porcją sosu. Pozostały sos wlewamy do sosjerki.



Przepis dodany przez:

Posty : 2

Przepisy: 28


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE