Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 750 g drobiowego mięsa mielonego
- 2 sztuki czerstwe bułki
- 50 g wędzonego boczku
- 2 sztuki cebule
- 1 pęczek natki pietruszki
- 100 g startego sera żółtego
- przyprawa uniwersalna
- 2 sztuki jajka
- 750 g ziemniaków
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 5-7 łyżek mleka
- świeży imbir
- sól
- pieprz
- tłuszcz do formy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Czerstwe bułki przełóż do miski, zalej niewielką ilością wody i mocz przez 10 minut. Cebule obierz i razem z boczkiem pokrój w drobną kostkę, po czym podsmaż na patelni bez tłuszczu przez 2-3 minuty. Odstaw do ostygnięcia. Natkę pietruszki opłucz pod bieżącą wodą, osusz za pomocą ręcznika papierowego i posiekaj.
- Namoczone bułki odciśnij i połącz z drobiowym mięsem mielonym. Następnie wsyp posiekaną natkę pietruszki, boczek podsmażony z cebulą oraz starty żółty ser. Na końcu wbij 2 jajka. Całość oprósz solą, startym imbirem, pieprzem oraz przyprawą uniwersalną. Składniki dobrze wymieszaj. Z mięsa uformuj bochenek.
- Blaszkę posmaruj tłuszczem, po czym przełóż na nią mięso. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 st. C i piecz przez 50-60 minut.
- Ziemniaki obierz, starannie umyj i pokrój w kostkę. Następnie wrzuć je do osolonego wrzątku i gotuj 20 minut. Po tym czasie ziemniaki odcedź i ugnieć tłuczkiem.
- Masło roztop na patelni i zrumień na nim płatki migdałowe. Następnie podlej je mlekiem i jeszcze przez chwilę podgrzewaj. Tak przygotowane migdały dodaj do ziemniaków i dobrze połącz.
- Upieczoną pieczeń podziel na plastry. Jako dodatek podawaj ziemniaki z migdałami. Danie możesz ozdobić ziołami.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku