Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
1 sztuka filet z kurczaka
podwójny200 g kasza gryczana
100 g suszone śliwki
bez pestek1 sztuka jajka
3 sztuki jajka
ugotowane na twardo3 łyżki śmietana
18%2 ząbki czosnek
1 łyżeczka sól
1 łyżeczka pieprz
mielony1/2 łyżeczki chili (przyprawa)
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka umyj, osusz, oczyść z błonek i dwukrotnie zmiel w maszynce do mięsa. Kaszę gryczaną ugotuj w osolonej wodzie, odcedź. Suszone śliwki opłucz i drobno posiekaj. Kaszę i śliwki dodaj do zmielonego kurczaka.
- W oddzielnej misce roztrzep jajko ze śmietaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Uzyskaną masę wlej do mięsa z kaszą i dokładnie wymieszaj. Dłońmi wyrób na jednolitą masę.
- Formę keksówkę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Wyłóż do formy połowę masy na pieczeń. Następnie poukładaj na środku obrane ze skorupek jajka na twardo i przykryj resztą masy. Piecz 45 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka