Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
1 szklanka bulionu drobiowego
5 łyżek kaszy manny + do posypania formy
1 sztuka cebula
2 sztuki jajka
500 g mięsa mielonego wieprzowego
pieprz
1 ząbek czosnku
sól
300 g sera żółtego
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka ketchupu
curry
przyprawa do gyrosa
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kaszę mannę ugotuj w bulionie, odstaw by wystygła.
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę i dodaj do mięsa razem z musztardą, startym serem, koncentratem, jajkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i kaszą manną. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj wszystko na gładką masę.
- Formę keksówkę wyłóż folią aluminiową, dno posyp kaszą manną. Masę mięsną wyłóż do formy. Wierzch pieczeni posmaruj ketchupem i posyp curry oraz przyprawą do gyrosa. Piecz 60 minut w temperaturze 220 st. C.
Źródło przepisu: przyślij przepis!