Dzisiaj jest: Sobota, 11.07.2020 Imieniny: Olgi i Pelagii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Pieczeń po toskańsku


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
By wieprzowina była soczysta, podczas pieczenia mięso należy polewać powstałym sosem. Pieczeń po toskańsku najlepiej podawać z ryżem lub pieczonymi ziemniaczkami.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 3 gałązki  rozmaryn
  • 2 ząbki  czosnek
  • 1 sztuka  pomarańcze
  • 1 sztuka  cytryna
  • 3 sztuki  marchew
    mała
  • 2 sztuki  seler naciowy
    łodygi
  • 800 g  wieprzowina
    bez kości
  • 2 sztuki  cebula czerwona
    mała
  • 200 g  pomidorki koktajlowe
  • 150 ml  wino białe wytrawne
  • 150 g  oliwki
    zielone i czarne
  • 1 łyżka  cukier trzcinowy
  • 1/2 łyżki  koper włoski
    nasiona
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Igiełki rozmarynu oderwij z gałązek. Czosnek obierz i wraz z rozmarynem posiekaj, po czym wrzuć do miski. Dodaj startą na małych oczkach skórkę ze sparzonej pomarańczy i cytryny. Do zawartości naczynia dorzuć nasiona kopru włoskiego. Wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem.
  2. Marchewki oraz seler naciowy obierz, po czym opłucz i odstaw na chwilę do ocieknięcia. 1/3 warzyw pokrój w słupki.
  3. Mięso starannie umyj, osusz i oczyść z błon. Z wierzchu mięsa zrób wąskim, ostrym nożem nacięcia. W otworach umieść kawałki marchewki i selera. Wieprzowinę włóż do formy. Na mięso wyłóż cytrusową mieszankę. Skrop sokiem z cytryny i pomarańczy. Mięso oprósz solą i pieprzem i piecz 70 minut w 190 st. C.
  4. Czerwone cebule obierz i pokrój w piórka. Pomidorki koktajlowe umyj, a następnie przekrój na pół. Pozostałe marchewki i seler naciowy pokrój w kostkę.
  5. Po 30 minutach pieczenia mięsa dodaj pokrojoną marchewkę, seler naciowy oraz czerwoną cebulę. Całość podlej białym winem, po czym ponownie wstaw do gorącego piekarnika. Na 10 minut przed końcem pieczenia dodaj pomidorki i oliwki. Wierzch pieczeni oprósz solą, pieprzem i cukrem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 117


Zobacz więcej na temat:

pieczeńprzepisy na dania mięsne


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 2

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE