Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 3 gałązki rozmaryn
- 2 ząbki czosnek
- 1 sztuka pomarańcze
- 1 sztuka cytryna
- 3 sztuki marchew
mała - 2 sztuki seler naciowy
łodygi - 800 g wieprzowina
bez kości - 2 sztuki cebula czerwona
mała - 200 g pomidorki koktajlowe
- 150 ml wino białe wytrawne
- 150 g oliwki
zielone i czarne - 1 łyżka cukier trzcinowy
- 1/2 łyżki koper włoski
nasiona - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Igiełki rozmarynu oderwij z gałązek. Czosnek obierz i wraz z rozmarynem posiekaj, po czym wrzuć do miski. Dodaj startą na małych oczkach skórkę ze sparzonej pomarańczy i cytryny. Do zawartości naczynia dorzuć nasiona kopru włoskiego. Wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem.
- Marchewki oraz seler naciowy obierz, po czym opłucz i odstaw na chwilę do ocieknięcia. 1/3 warzyw pokrój w słupki.
- Mięso starannie umyj, osusz i oczyść z błon. Z wierzchu mięsa zrób wąskim, ostrym nożem nacięcia. W otworach umieść kawałki marchewki i selera. Wieprzowinę włóż do formy. Na mięso wyłóż cytrusową mieszankę. Skrop sokiem z cytryny i pomarańczy. Mięso oprósz solą i pieprzem i piecz 70 minut w 190 st. C.
- Czerwone cebule obierz i pokrój w piórka. Pomidorki koktajlowe umyj, a następnie przekrój na pół. Pozostałe marchewki i seler naciowy pokrój w kostkę.
- Po 30 minutach pieczenia mięsa dodaj pokrojoną marchewkę, seler naciowy oraz czerwoną cebulę. Całość podlej białym winem, po czym ponownie wstaw do gorącego piekarnika. Na 10 minut przed końcem pieczenia dodaj pomidorki i oliwki. Wierzch pieczeni oprósz solą, pieprzem i cukrem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku