Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 8 osób
Składniki
1200 g mięsa mielonego z indyka
1 sztuka cebula
1 sztuka czerwona papryka
1 sztuka żółta papryka
150 g czarnych oliwek
200 g twardej fety
1/2 szklanki bułki tartej + do formy
3 sztuki jajka
1/2 sztuki pęczka natki pietruszki
3 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka ziół prowansalskich
4 łyżki oleju rzepakowego
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
masło
zioła
pieprz kolorowy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę oraz paprykę oczyść i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i posiekaj. Tak przygotowane warzywa podsmaż na rozgrzanym oleju.
- Mięso przełóż do miski. Dodaj posiekaną natkę, zioła prowansalskie, koncentrat pomidorowy, bułkę tartą i jajka. Wymieszaj.
- Do masy mięsnej dodaj przestudzone warzywa, czarne oliwki i pokrojoną fetę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Delikatnie, ale dokładnie wymieszaj.
- Formę keksówkę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przełóż masę mięsną, wyrównaj powierzchnię i posmaruj olejem. Obłóż wierzch świeżymi ziołami i posyp kolorowym pieprzem. Delikatnie dociśnij zioła do masy mięsnej. Piecz 90 minut w 190 st. C.
Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka