Dzisiaj jest: Czwartek, 02.12.2021 Imieniny: Pauliny i Balbiny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Pieczeń rzymska z warzywami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 8 osób


Składniki

  • 1200 g  mięsa mielonego z indyka
  • 1 sztuka cebula
  • 1 sztuka czerwona papryka
  • 1 sztuka żółta papryka
  • 150 g  czarnych oliwek
  • 200 g  twardej fety
  • 1/2 szklanki  bułki tartej + do formy
  • 3 sztuki jajka
  • 1/2 sztuki pęczka natki pietruszki
  • 3 ząbki  czosnku
  • 2 łyżki  koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka  ziół prowansalskich
  • 4 łyżki  oleju rzepakowego
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • masło
  • zioła
  • pieprz kolorowy

Sposób przyrządzania:

  1. Cebulę oraz paprykę oczyść i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i posiekaj. Tak przygotowane warzywa podsmaż na rozgrzanym oleju.
  2. Mięso przełóż do miski. Dodaj posiekaną natkę, zioła prowansalskie, koncentrat pomidorowy, bułkę tartą i jajka. Wymieszaj.
  3. Do masy mięsnej dodaj przestudzone warzywa, czarne oliwki i pokrojoną fetę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Delikatnie, ale dokładnie wymieszaj.
  4. Formę keksówkę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przełóż masę mięsną, wyrównaj powierzchnię i posmaruj olejem. Obłóż wierzch świeżymi ziołami i posyp kolorowym pieprzem. Delikatnie dociśnij zioła do masy mięsnej. Piecz 90 minut w 190 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 107


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE