Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 10 osób
Składniki
500 g łopatki wieprzowej
500 g filetu z kurczaka
mielona ostra papryka
mielona słodka papryka
pieprz
1 łyżka sosu sojowego
1 sztuka jajko
1/4 główki kapusty włoskiej
1/2 łyżeczki kminku
100 g sera żółtego
1 opakowanie ciasta francuskiego
5 sztuk świeżych fig
2 łyżki soku z cytryny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Łopatkę i kurczaka oczyść i zmiel w maszynce. Dopraw do smaku sosem sojowym, pieprzem i papryką. Dodaj jajko i wymieszaj. Kapustę drobno poszatkuj, przełóż do miski, dopraw solą oraz kminkiem i zalej wrzątkiem. Zostaw na 3 minuty, a następnie odsącz.
- Rozwiń ciasto francuskie, wyłóż na nie zmielone mięso, zrób w nim na całej długości wgłębienie i włóż w nie kapustę i pokrojony w słupki ser. Zwiń ciasto i sklej brzegi.
- Roladę przełóż do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 40 minut w 180 st. C, a następnie zmniejsz temperaturę do 160 st. C i piecz jeszcze 20 minut. Gotową pieczeń podawaj z figami skropionymi sokiem z cytryny.
Źródło przepisu: Moje smaki życia