Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 10 osób
Składniki
- 500 g łopatki wieprzowej
- 500 g filetu z kurczaka
- mielona ostra papryka
- mielona słodka papryka
- pieprz
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 sztuka jajko
- 1/4 główki kapusty włoskiej
- 1/2 łyżeczki kminku
- 100 g sera żółtego
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 5 sztuk świeżych fig
- 2 łyżki soku z cytryny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Łopatkę i kurczaka oczyść i zmiel w maszynce. Dopraw do smaku sosem sojowym, pieprzem i papryką. Dodaj jajko i wymieszaj. Kapustę drobno poszatkuj, przełóż do miski, dopraw solą oraz kminkiem i zalej wrzątkiem. Zostaw na 3 minuty, a następnie odsącz.
- Rozwiń ciasto francuskie, wyłóż na nie zmielone mięso, zrób w nim na całej długości wgłębienie i włóż w nie kapustę i pokrojony w słupki ser. Zwiń ciasto i sklej brzegi.
- Roladę przełóż do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 40 minut w 180 st. C, a następnie zmniejsz temperaturę do 160 st. C i piecz jeszcze 20 minut. Gotową pieczeń podawaj z figami skropionymi sokiem z cytryny.
Źródło przepisu: Moje smaki życia