Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pieczeń wieprzowa na dziko


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Pieczeń dobrze smakuje z kładzionymi kluskami z półfrancuskiego ciasta i zasmażaną kapustą.

1 porcja dla: 6 - 8 osób


Składniki

  • 1 kg  mięso wieprzowe
    od szynki
  • olej
    Marynata
  • 1 sztuka  cebula
    duża
  • 1 sztuka  marchew
    duża
  • 1/2 sztuki  seler korzeniowy
    średniej wielkości
  • 10 sztuk  jagody jałowca
  • 1 łyżeczka  pieprz czarny ziarnisty
  • 1 łyżeczka  susz tymianku
  • 1 sztuka  liść laurowy
    duży
  • 2 sztuki  goździki
  • 2 szklanki  wino czerwone, wytrawne
  • 1/3 szklanki  ocet ziołowy lub winny

Sposób przyrządzania:

  1. Przygotowujemy marynatę: ocet i wino mieszamy, jarzyny kroimy w cienkie słupki, dodajemy przyprawy.
  2. Mięso układamy w garnku, zalewamy marynatą, szczelnie przykrywamy, stawiamy w chłodnym miejscu, trzymamy przez 2-3 dni (2 razy dziennie odwracamy).
  3. Po wyjęciu z zalewy mięso osuszamy, lekko oprószamy solą i rumienimy na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron.
  4. Gotowe przekładamy do rondla z grubym dnem, a na tłuszcz spod pieczeni sypiemy mąkę i, często mieszając, rumienimy.
  5. Zasmażkę zalewamy przecedzoną marynatą, zagotowujemy, dokładnie mieszając, by nie było grudek.
  6. Do gotującego się sosu dodajemy wszystkie, wcześniej odcedzone jarzyny, zagotowujemy ponownie.
  7. Podsmażone mięso zalewamy sosem, rondel szczelnie przykrywamy, dusimy pieczeń na niewielkim ogniu do miękkości).
  8. Miękkie wykładamy na wygrzany półmisek, przykrywamy i trzymamy w cieple.
  9. Sos przecieramy przez gęste sito, gdy trzeba, doprawiamy do smaku.
  10. 0. Częścią sosu polewamy pokrojone w plastry mięso, pozostały podajemy w sosjerce.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 34


Zobacz więcej na temat:

pieczeńprzepisy na dania mięsne


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE