Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 8 osób
Składniki
1 kg mięso wieprzowe
od szynkiolej
- Marynata
1 sztuka cebula
duża1 sztuka marchew
duża1/2 sztuki seler korzeniowy
średniej wielkości10 sztuk jagody jałowca
1 łyżeczka pieprz czarny ziarnisty
1 łyżeczka susz tymianku
1 sztuka liść laurowy
duży2 sztuki goździki
2 szklanki wino czerwone, wytrawne
1/3 szklanki ocet ziołowy lub winny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Przygotowujemy marynatę: ocet i wino mieszamy, jarzyny kroimy w cienkie słupki, dodajemy przyprawy.
- Mięso układamy w garnku, zalewamy marynatą, szczelnie przykrywamy, stawiamy w chłodnym miejscu, trzymamy przez 2-3 dni (2 razy dziennie odwracamy).
- Po wyjęciu z zalewy mięso osuszamy, lekko oprószamy solą i rumienimy na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron.
- Gotowe przekładamy do rondla z grubym dnem, a na tłuszcz spod pieczeni sypiemy mąkę i, często mieszając, rumienimy.
- Zasmażkę zalewamy przecedzoną marynatą, zagotowujemy, dokładnie mieszając, by nie było grudek.
- Do gotującego się sosu dodajemy wszystkie, wcześniej odcedzone jarzyny, zagotowujemy ponownie.
- Podsmażone mięso zalewamy sosem, rondel szczelnie przykrywamy, dusimy pieczeń na niewielkim ogniu do miękkości).
- Miękkie wykładamy na wygrzany półmisek, przykrywamy i trzymamy w cieple.
- Sos przecieramy przez gęste sito, gdy trzeba, doprawiamy do smaku.
- 0. Częścią sosu polewamy pokrojone w plastry mięso, pozostały podajemy w sosjerce.