Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pieczeń wołowa marynowana w czerwonym winie


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 1.5 kg  wołowiny
  • wino czerwone wytrawne
  • 1 sztuka cebula
  • 1 łyżeczka  mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka  mąki pszennej
  • olej lub smalec
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Mięso umyj, natrzyj solą i pieprzem, skrop czerwonym winem i włóż na 60 minut do lodówki.
  2. Następnie wytrzyj mięso papierowym ręcznikiem, obsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu.
  3. Mięso przełóż do brytfanny i wstaw do nagrzanego piekarnika.
  4. Skrop olejem i piecz pod przykryciem przez 2 godziny w temperaturze 180 st. C. Podczas pieczenia podlewaj wodą.
  5. 30 minut przed końcem pieczenia, do pieczeni dodaj pokrojoną w piórka cebulę. Upieczone mięso wyjmij z sosu.
  6. Sos przecedź przez sito i przelej do rondelka. Mąki wymieszaj w szklance wody, wlej do sosu i zagotuj.
  7. Pieczeń pokrój w plastry i podawaj z sosem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik Smakosza


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE