Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 1.5 kg wołowiny
- wino czerwone wytrawne
- 1 sztuka cebula
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- olej lub smalec
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso umyj, natrzyj solą i pieprzem, skrop czerwonym winem i włóż na 60 minut do lodówki.
- Następnie wytrzyj mięso papierowym ręcznikiem, obsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu.
- Mięso przełóż do brytfanny i wstaw do nagrzanego piekarnika.
- Skrop olejem i piecz pod przykryciem przez 2 godziny w temperaturze 180 st. C. Podczas pieczenia podlewaj wodą.
- 30 minut przed końcem pieczenia, do pieczeni dodaj pokrojoną w piórka cebulę. Upieczone mięso wyjmij z sosu.
- Sos przecedź przez sito i przelej do rondelka. Mąki wymieszaj w szklance wody, wlej do sosu i zagotuj.
- Pieczeń pokrój w plastry i podawaj z sosem.
Źródło przepisu: Poradnik Smakosza