Dzisiaj jest: Niedziela, 20.09.2020 Imieniny: Filipiny i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Pieczeń wołowa szpikowana słoniną


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 8 osób


Składniki

  • 1 kg  wołowiny
  • 200 g  słoniny
  • 1 główka  czosnku
  • 1 sztuka cebula
  • 1 sztuka kieliszek wytrawnego czerwonego wina
  • 2 łyżki  oleju
  • kilka listków szałwii
  • 2 łyżeczki  mąki
  • 100 ml  śmietany 18%
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Słoninę pokrój w cienkie 0,5-centymetrowe paski i zamroź. Za pomocą ostrego, wąskiego noża naszpikuj mięso słoniną i połową ząbków czosnku.
  2. Mięso obwiąż nicią kuchenną, natrzyj solą, pieprzem i pozostałym czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Obsmaż je na 2 łyżkach rozgrzanego oleju.
  3. Cebulę pokrój w piórka. W naczyniu żaroodpornym rozłóż cebulę, a na niej mięso. Dodaj listki szałwii. Patelnię po smażeniu mięsa podgrzej i wlej kieliszek wina. Zeskrob osad z dna patelni i wlej do mięsa.
  4. Przykryj naczynie i piecz 2 godziny w 180 st. C. Podlewaj powstałym sosem. Po tym czasie wyjmij pieczeń i zawiń w folię aluminiową.
  5. Z pozostałego w naczyniu płynu zrób sos. Przelej zawartość przez sito, przetrzyj cebulę i zagotuj. W misce wymieszaj śmietanę z mąką, dolej kilka łyżek sosu i wymieszaj. Wlej mieszaninę do sosu. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE