Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 200 g kaszy gryczanej
- 400 g wołowiny
- 2 sztuki cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 sztuki jajka
- olej
- sól
- pieprz
- majeranek
- 1-2 łyżki bułki tartej do podsypania
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kaszę gryczaną wsyp do miski i połącz z niewielką ilością soli. Zalej wrzątkiem tak, aby sięgał 1 cm powyżej kaszy. Przykryj i odstaw na 30 minut, żeby kasza napęczniała. Następnie odlej nadmiar wody.
- Wołowinę starannie umyj, osusz i pokrój na kawałki. Następnie wraz z 2 obranymi cebulami przepuść przez maszynkę do mięsa.
- Do wołowiny dodaj osączoną kaszę, przeciśnięty przez praskę czosnek i jajka. Dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem i wymieszaj. Z masy uformuj rulon, podsypując mięso bułką tartą, i ułóż w brytfannie.
- Klops posmaruj olejem. Piecz 10 minut w temperaturze 200 st. C. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 st. C i piecz jeszcze 60 minut. Od czasu do czasu mięso podlewaj wodą lub powstałym podczas pieczenia sosem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku