Dzisiaj jest: Sobota, 27.02.2021 Imieniny: Gabriela i Anastazji



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Pieczeń wołowa z kaszą gryczaną


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 200 g  kaszy gryczanej
  • 400 g  wołowiny
  • 2 sztuki cebule
  • 4 ząbki  czosnku
  • 2 sztuki jajka
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 1-2 łyżki  bułki tartej do podsypania

Sposób przyrządzania:

  1. Kaszę gryczaną wsyp do miski i połącz z niewielką ilością soli. Zalej wrzątkiem tak, aby sięgał 1 cm powyżej kaszy. Przykryj i odstaw na 30 minut, żeby kasza napęczniała. Następnie odlej nadmiar wody.
  2. Wołowinę starannie umyj, osusz i pokrój na kawałki. Następnie wraz z 2 obranymi cebulami przepuść przez maszynkę do mięsa.
  3. Do wołowiny dodaj osączoną kaszę, przeciśnięty przez praskę czosnek i jajka. Dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem i wymieszaj. Z masy uformuj rulon, podsypując mięso bułką tartą, i ułóż w brytfannie.
  4. Klops posmaruj olejem. Piecz 10 minut w temperaturze 200 st. C. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 st. C i piecz jeszcze 60 minut. Od czasu do czasu mięso podlewaj wodą lub powstałym podczas pieczenia sosem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zacukrzony mózg Zacukrzony mózg

Mike Dow

Wydawnictwo: Vital


Czy wiesz, że mając zacukrzony mózg możesz być bardziej podatny na choroby? Współczesna dieta, która obecnie jest przepełniona cukrem i tłuszczami trans (złymi tłuszczami), to niestety dro

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE