Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
- 1 sztuka mała pierś z indyka
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach
- 30 dag pieczarek
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 4 łyżki tartego parmezanu
- 1 szklanka białego wina
- 5 sztuk gałązek tymianku
- 2 sztuki czubate łyżki masła
- 5 łyżek oleju
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso lekko opłucz, osusz i przypraw solą i pieprzem. Następnie podsmaż na rozgrzanym oleju. Podsmażonego indyka przełóż do brytfanki, polej winem i obłóż tymiankiem. Piecz 60 minut w temperaturze 190 st. C, często polewając powstałym sosem.
- Na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim pokrojone w plasterki pieczarki. Następnie dodaj rozmrożony szpinak, śmietanę i duś wszystko przez 10 minut, często mieszając. Po tym czasie dodaj ser, dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Gotową pieczeń pokrój w plastry, podawaj ze szpinakiem oraz makaronem.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy