Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
1 sztuka mała pierś z indyka
1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach
30 dag pieczarek
1/2 szklanki śmietany 18%
4 łyżki tartego parmezanu
1 szklanka białego wina
5 sztuk gałązek tymianku
2 sztuki czubate łyżki masła
5 łyżek oleju
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso lekko opłucz, osusz i przypraw solą i pieprzem. Następnie podsmaż na rozgrzanym oleju. Podsmażonego indyka przełóż do brytfanki, polej winem i obłóż tymiankiem. Piecz 60 minut w temperaturze 190 st. C, często polewając powstałym sosem.
- Na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim pokrojone w plasterki pieczarki. Następnie dodaj rozmrożony szpinak, śmietanę i duś wszystko przez 10 minut, często mieszając. Po tym czasie dodaj ser, dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Gotową pieczeń pokrój w plastry, podawaj ze szpinakiem oraz makaronem.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy