Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
1 kg mięsa mielonego
6 sztuk jajek
2 sztuki suche kajzerki
1 sztuka duża cebula
mleko
olej
sól
pieprz
papier do pieczenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- 4 jajka ugotuj na twardo, obierz. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. Bułki namocz w mleku i odciśnij.
- Do miski włóż mięso, przesmażoną cebulę, pozostałe jajka oraz odciśnięte bułki. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
- Mięso dokładnie wyrób, aby wszystkie składniki się wymieszały.
- Formę keksową wyłóż papierem. Do formy wyłóż połowę masy mięsnej. Na mięsie ułóż ugotowane jajka i przykryj pozostałym mięsem. Powierzchnię pieczeni wyrównaj.
- Piecz 60 minut w temperaturze 180 st. C. Pieczeń podawaj na zimno lub ciepło.
Źródło przepisu: Poradnik Smakosza