Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
1 kg schabu lub łopatki wieprzowej
2 sztuki cebule
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
1 łyżka majeranku
1 łyżka kminku
3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
2-3 łyżki szpinaku lub natki pietruszki
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso umyj, osusz i natnij wzdłuż tworząc kieszeń. Napełnij ją posiekanym szpinakiem lub natką. Mięso obwiąż bawełnianą nicią. Obsmaż na 2 łyżkach oliwy.
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na łyżce rozgrzanej oliwy. Następnie dodaj posiekany czosnek i podsmaż. Tak przygotowane cebulę i czosnek dodaj do mięsa i podlej szklanką wody. Duś 10 minut. Następnie dodaj majeranek, kminek i wlej wino. Duś przez 60 minut, podlewając wodą, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec duszenia dopraw.
- Gotową pieczeń pokrój w plastry i podawaj z sosem z duszenia.
Źródło przepisu: przyślij przepis!