Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
4 sztuki piersi gęsi ze skórą
1 sztuka koper włoski
4 łyżki oleju
200 ml czerwonego wina
1 sztuka cebula
500 g czerwonej kapusty
sok z 1 pomarańczy
1 sztuka jabłko
2-4 łyżki cukru
ocet do smaku
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Piersi gęsi dobrze umyj, osusz i lekko oprósz solą i pieprzem. Koper włoski oczyść, po czym pokrój w cienkie plasterki.
- Mięso usmaż na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Dorzuć krążki kopru włoskiego, zalej czerwonym winem i piecz przez 40-60 minut do miękkości w temperaturze 180 st. C (od czasu do czasu polewając powstałym podczas pieczenia sosem).
- Cebulę obierz i drobno posiekaj. Kapustę oczyść, po czym poszatkuj. W rondlu rozgrzej pozostały olej i podsmaż na nim cebulę. Dorzuć kapustę, a następnie dobrze wymieszaj i podduś.
- Jabłko obierz, pokrój w kostkę i dodaj do kapusty. Całość skrop sokiem z pomarańczy. Dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz octem, po czym jeszcze przez chwilę duś.
- Pieczone piersi gęsi pokrój w plastry. Podawaj z dodatkiem modrej kapusty.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku