Dzisiaj jest: Wtorek, 19.03.2024 Imieniny: Józefa i Bogdana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pieczona pierś z kaczki


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Pieczoną pierś z kaczki najlepiej podawać z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 800 g  pierś kaczki
  • olej
    do smażenia
  • 2 pęczki  dymka ze szczypiorkiem
  • 2 łyżki  cukier trzcinowy
  • 300 ml  wino czerwone wytrawne
  • 1 sztuka  pomarańcze
  • 2 łyżeczki  ocet winny
  • 1 szczypta  ziele angielskie
    mielone
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Piersi kaczki umyj pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Mięso natnij w kratkę, po czym oprósz solą oraz pieprzem. Następnie obsmaż z obu stron na rozgrzanym oleju.
  2. Piersi kaczki przełóż do naczynia żaroodpornego. Wstaw do piekarnika i piecz 20 minut w 200 st. C.
  3. Cukier trzcinowy wsyp na patelnię i podgrzewaj, aż się skarmelizuje. Zalej czerwonym winem. Płyn gotuj, aż cukier się rozpuści.
  4. Z pomarańczy zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Do wina z cukrem dolej sok oraz dodaj startą skórkę. Dodaj ocet winny, po czym dopraw do smaku mielonym zielem angielskim i solą.
  5. Dymki oczyść, pokrój, dodaj do sosu i duś przez chwilę. Upieczone piersi kaczki obłóż podduszoną dymką oraz polej sosem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 117


Zobacz więcej na temat:

kaczkaprzepisy na dania mięsne


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE