Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- 2 kg szynki wieprzowej
- 1 sztuka czerwona papryka
- 400 g świeżego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki kuskusu
- 1 pęczek natki pietruszki
- słodka mielona papryka
- ostra mielona papryka
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki tymianku
|
|
Sposób przyrządzania:
- W mięsie ostrym nożem zrób kieszeń.
- Paprykę oczyść i posiekaj, szpinak rozdrobnij i przesmaż z rozgniecionym czosnkiem na maśle. W miseczce połącz szpinak, paprykę, posiekaną pietruszkę i kaszę kuskus. Dopraw papryką w proszku, solą i pieprzem. Odstaw na chwilę.
- Kieszeń w mięsie napełnij farszem - nie upychaj zbyt mocno. Wierzch natrzyj pieprzem, solą i ziołami. Ułóż pieczeń w brytfannie, podlej 2 łyżkami wody, wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. Piecz, skrapiając wodą przez 2 godziny.
Źródło przepisu: moje smaki życia