Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 12 osób
Składniki
40 dag mięsa mielonego
12 sztuk liści kapusty pekińskiej
1 sztuka jajko
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki śmietany 18%
1/2 sztuki pęczka natki pietruszki
1 sztuka puszka krojonych pomidorów
15 dag pieczarek
3 szklanki ugotowanego ryżu
1 sztuka cebula
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku
3 łyżki oliwy
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kapustę opłucz i sparz we wrzątku. Mięso wymieszaj z rozgniecionym czosnkiem, posiekaną natką pietruszki, jajkiem, bułką tartą, śmietaną oraz przyprawami.
- W każdy liść kapusty zawijaj porcję farszu mięsnego.
- Cebulę obierz i drobno posiekaj. Podsmaż ją na rozgrzanym oleju razem z pokrojonymi w plasterki pieczarkami i czosnkiem. Następnie dodaj pomidory z puszki, tymianek, sól i pieprz. Wymieszaj wszystko i duś przez 5 minut.
- 3/4 powstałego sosu wymieszaj z ugotowanym ryżem i wyłóż nim dno naczynia żaroodpornego. W ryż delikatnie wciśnij przygotowane wcześniej gołąbki. Wierzch polej pozostałym sosem oraz kilkoma łyżkami oleju. Piecz 40 minut w tempertaurze 190 st. C.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy