Dzisiaj jest: Sobota, 06.06.2020 Imieniny: Pauliny i Laury



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Pieczone pierożki


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 50 g  salami w plastrach
  • 125 g  mozzarelli
  • 100 g  pomidorków koktajlowych
  • 3-4 sztuki gałązki bazylii
  • 125 g  serka ricotta
  • 2 szklanki  mąki
  • 20 g  drożdży
  • 6 sztuk gałązek rozmarynu
  • 3 łyżki  oliwy
  • 1/2 łyżeczki  cukru
  • 1 sztuka żółtko
  • 2 łyżki  śmietany
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Bazylię starannie opłucz pod bieżącą wodą i odstaw na sicie do ocieknięcia, po czym drobno posiekaj. Salami potnij w cienkie paseczki, a mozzarellę osącz z zalewy oraz pokrój w małą kostkę.
  2. Pomidorki koktajlowe dokładnie umyj, osusz za pomocą ręcznika papierowego, a następnie pokrój na kawałki lub cienkie półplasterki.
  3. Pomidorki, salami oraz mozzarellę przełóż do większej miski. Następnie dodaj drobno posiekaną bazylię. Serek ricotta rozdrobnij za pomocą widelca, po czym dołóż do zawartości naczynia. Całość starannie połącz. Na końcu farsz dopraw do smaku solą oraz pieprzem i ponownie wymieszaj.
  4. Mąkę z dodatkiem 1 łyżeczki soli przesiej do miski. Następnie wlej 3 łyżki oliwy oraz dołóż drożdże wymieszane z 1/2 łyżeczki cukru. Na końcu wlej 3/4 szklanki letniej wody. Ze składników wyrób gładkie oraz elastyczne ciasto, po czym podziel je na kawałki i z każdego uformuj okrągły placuszek.
  5. Na połowę każdego krążka nałóż przygotowany farsz, po czym złóż placuszki, sklejając brzegi. Pierożki przełóż na blachę wyłożoną pergaminem i posmaruj żółtkiem rozkłóconym ze śmietaną. Piecz przez 10-12 minut w temperaturze 200 st. C. Na 5 minut przed końcem pieczenia na pierożkach ułóż gałązki rozmarynu.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE