Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 16 sztuk kurczak
skrzydełka - 1 kg ziemniaki
- 8 sztuk pomidorki koktajlowe
- 1/2 sztuki papryka żółta
- 1/2 sztuki papryka czerwona
- 1/2 sztuki papryka zielona
- 1 łyżeczka sól
gruba - 1 łyżka papryka (przyprawa)
słodka - 1 łyżeczka tymianek
- pieprz
grubo zmielony, do smaku - sól
do smaku - 2 łyżki oliwa
|
|
Sposób przyrządzania:
- Skrzydełka natrzyj solą. Ziemniaki dokładnie umyj, a większe pokrój na ćwiartki. Tak przygotowane składniki ułóż w naczyniu żaroodpornym i piecz 30 minut w 200 st. C.
- Pomidorki ponacinaj delikatnie na krzyż, posyp solą oraz pieprzem. Słodką paprykę wymieszaj z tymiankiem i olejem. Kolorowe papryki pokrój w dużą kostkę.
- Na 10 minut przed końcem pieczenia mięsa i ziemniaków, dodaj pomidorki i paprykę. Skrop wszystko oliwą.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka