Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pieczony schab z pastą


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Pieczony schab z pastą najlepiej podawać z ryżem. By mięso było bardziej aromatyczne, należy przed pieczeniem włożyć w nacięcia całe ząbki czosnku oraz kawałki papryczki chili.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 1 kg  schab
  • 1/2 pęczki  natka pietruszki
  • 1 pęczek  bazylia
  • 1/2 pęczki  oregano
  • 1/2 sztuki  skórka z cytryny
  • 1/2 sztuki  sok z cytryny
  • 1 ząbek  czosnek
  • 3 łyżki  ser parmezan
    tarty
  • 1 sztuka  cebula czerwona
  • 6 łyżek  olej
  • 3 sztuki  pomidory
  • 3 łyżki  oliwa
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Natkę pietruszki, bazylię oraz oregano umyj, osusz i posiekaj. Dodaj tarty parmezan, przeciśnięty przez praskę czosnek, 1/2 łyżeczki pieprzu oraz sok i skórkę cytrynową.
  2. Mięso opłucz, osusz i natnij wzdłuż w trzech miejscach. Schab natrzyj solą, a nacięcia wypełnij pastą ziołowo-serową.
  3. Mięso owiń nicią kuchenną i zwiąż. Ułóż schab w brytfance, podlej olejem i piecz 60 minut w 190 st. C.
  4. Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj sos, który powstał podczas pieczenia mięsa i duś przez 5 minut. Następnie dodaj pokrojone w kostkę pomidory.
  5. Warzywa dopraw solą oraz pieprzem i duś jeszcze 5 minut. Po tym czasie obłóż mięso warzywami.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 109


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE