Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
1 kg schab
1/2 pęczki natka pietruszki
1 pęczek bazylia
1/2 pęczki oregano
1/2 sztuki skórka z cytryny
1/2 sztuki sok z cytryny
1 ząbek czosnek
3 łyżki ser parmezan
tarty1 sztuka cebula czerwona
6 łyżek olej
3 sztuki pomidory
3 łyżki oliwa
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Natkę pietruszki, bazylię oraz oregano umyj, osusz i posiekaj. Dodaj tarty parmezan, przeciśnięty przez praskę czosnek, 1/2 łyżeczki pieprzu oraz sok i skórkę cytrynową.
- Mięso opłucz, osusz i natnij wzdłuż w trzech miejscach. Schab natrzyj solą, a nacięcia wypełnij pastą ziołowo-serową.
- Mięso owiń nicią kuchenną i zwiąż. Ułóż schab w brytfance, podlej olejem i piecz 60 minut w 190 st. C.
- Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj sos, który powstał podczas pieczenia mięsa i duś przez 5 minut. Następnie dodaj pokrojone w kostkę pomidory.
- Warzywa dopraw solą oraz pieprzem i duś jeszcze 5 minut. Po tym czasie obłóż mięso warzywami.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku