Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
2 kg udźca jagnięcego bez kości
8 ząbków czosnku
2 sztuki gałązki rozmarynu
3 łyżki oleju
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso oczyść, umyj, osusz i natrzyj pieprzem wymieszanym z solą. 4 ząbki czosnku obierz, pokrój w słupki i naszpikuj nim mięso. Dodaj igiełki rozmarynu i ułóż udziec w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posmaruj olejem, podlej wodą i dodaj pozostały czosnek oraz rozmaryn.
- Tak przygotowane mięso piecz 1,5 godziny w 180 st. C. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale zostaw w nim mięso na kolejne 15 minut. Gotowe danie podawaj z pieczonymi ziemniakami.
Źródło przepisu: Poradnik domowy