Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Ciasto
25 dag mąki
5 dag masła
1 łyżeczka suszonych drożdży
1 sztuka jajko
1 łyżeczka cukru
1/3 szklanki mleka
1 szczypta soli
- Farsz
6 sztuk jajek
szpinak
30 dag mięsa mielonego
3 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
- Dodatkowo
1 sztuka żółtko
1 łyżka śmietany
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę połącz z drożdżami, cukrem, solą, jajkiem i letnim mlekiem. Wyrób ciasto dodając stopniowo stopione i schłodzone masło. Odstaw.
- Mięso wymieszaj z 2 jajkami, bułką tartą, solą i pieprzem. Ugotuj na twardo pozostałe 4 jajka, obierz. Szpinak polej wrzątkiem, odsącz.
- Ciasto rozwałkuj, rozłóż na nim farsz mięsny. Mięso przykryj liśćmi szpinaku, na środku ułóż jajka, ciasto zawiń, zaciśnij brzegi.
- Żółtko połącz ze śmietaną, posmaruj ciasto. Piecz 30 minut w temperaturze 200 st. C.
Źródło przepisu: Najlepsze Wielkanocne Przepisy