Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Ciasto
8 g drożdży instant
500 g mąki pszennej
1 sztuka jajko
5 łyżek kwaśnej śmietany
5 łyżek mleka
250 g masła
1 szczypta soli
- Farsz
2 sztuki cukinie
400 g mięsa mielonego
2 ząbki czosnku
kilka gałązek kolendry
kilka gałązek rozmarynu
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Drożdże rozpuść w ciepłym mleku. Odstaw na kilka minut. Do miski wsyp mąkę. Dodaj jajko, śmietanę, mleko, masło, sól oraz rozczyn z drożdży. Wyrób ciasto, uformuj kulę i włóż na 30 minut do lodówki.
- Farsz: Cukinie zetrzyj na tarce o dużych oczkach, podsmaż na rozgrzanym oleju. Na pozostałym oleju zeszklij posiekany czosnek, a następnie podsmaż mięso mielone. Dodaj cukinię, posiekaną kolendrę oraz rozmaryn. Podsmaż i dopraw solą oraz pieprzem.
- Schłodzone ciasto podziel na mniejsze kawałki, rozwałkuj i wytnij z niego kwadraty. Na każdy nałóż farsz, sklej brzegi i posmaruj białkiem. Piecz 20 minut w 200 st. C.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka