Dzisiaj jest: Piątek, 25.04.2025 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pierogi włoskie


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

    Ciasto
  • 3 sztuki i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka  ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki  soli
    Farsz
  • 500 g  mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 2 sztuki cebule
  • 3 ząbki  czosnku
  • pomidory w puszce
    Dodatkowo
  • suszona bazylia
  • suszonego oregano
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Mąkę i sól przesiej do miski. Zagniataj dolewając stopniowo ciepłą wodę, do momentu uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut.
  2. Farsz: Cebulę z czosnkiem posiekaj i podsmaż na oleju. Dodaj mięso i smaż wszystko, aż się zrumieni. Następnie dodaj pomidory w puszce i gotuj jeszcze kilka minut, aż nadmiar wody wyparuje. Dopraw farsz do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano. Odstaw do wystygnięcia.
  3. Pierogi włoskie: Ciasto rozwałkuj i wycinaj z niego szklanką krążki. Na każdym krążku połóż łyżeczkę farszu i sklejaj brzegi. Gotuj w osolonym wrzątku. Podawaj na gorąco.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik Smakosza


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE