Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Ciasto
3 sztuki i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli
- Farsz
500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
2 sztuki cebule
3 ząbki czosnku
pomidory w puszce
- Dodatkowo
suszona bazylia
suszonego oregano
sól
pieprz
olej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Mąkę i sól przesiej do miski. Zagniataj dolewając stopniowo ciepłą wodę, do momentu uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut.
- Farsz: Cebulę z czosnkiem posiekaj i podsmaż na oleju. Dodaj mięso i smaż wszystko, aż się zrumieni. Następnie dodaj pomidory w puszce i gotuj jeszcze kilka minut, aż nadmiar wody wyparuje. Dopraw farsz do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano. Odstaw do wystygnięcia.
- Pierogi włoskie: Ciasto rozwałkuj i wycinaj z niego szklanką krążki. Na każdym krążku połóż łyżeczkę farszu i sklejaj brzegi. Gotuj w osolonym wrzątku. Podawaj na gorąco.
Źródło przepisu: Poradnik Smakosza