Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Ciasto:
- 400 g mąka pszenna
- 1 szklanka woda
- 1 sztuka jajka
- 2 łyżki masło
- sól
do smaku
- Farsz:
- 300 g kaszanka
- 1 sztuka cebula
- 1 sztuka jabłko
- Dodatkowo:
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - cukier
do smaku - majeranek
do smaku - olej
do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z podanych składników zagnieć gładkie ciasto. Przykryj je i odstaw na chwilę.
- Jabłko obierz, usuń gniazdo nasienne i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz, pokrój drobno i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Kaszankę obierz, rozdrobnij widelcem. Kaszankę i jabłko dodaj do podsmażonej na patelni cebuli i wymieszaj. Dopraw majerankiem i smaż razem kilka minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
- Ciasto cienko rozwałkuj i szklanką wytnij krążki. Na każdy krążek nałóż porcję farszu i dokładnie zlep brzegi ciasta formując pierożki.
- Tak przygotowane pierogi wrzucaj na osolony wrzątek. Gotuj przez kilka minut, aż wypłyną.
Źródło przepisu: Moja kuchnia