Dzisiaj jest: Piątek, 24.09.2021 Imieniny: Gerarda i Teodora



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Pierogi z kaszanką i jabłkiem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Pierogi z kaszanką i jabłkiem można podawać prosto z wody, ale najlepsze są podsmażone na oleju.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

    Ciasto:
  • 400 g  mąka pszenna
  • 1 szklanka  woda
  • 1 sztuka  jajka
  • 2 łyżki  masło
  • sól
    do smaku
    Farsz:
  • 300 g  kaszanka
  • 1 sztuka  cebula
  • 1 sztuka  jabłko
    Dodatkowo:
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • cukier
    do smaku
  • majeranek
    do smaku
  • olej
    do smażenia

Sposób przyrządzania:

  1. Z podanych składników zagnieć gładkie ciasto. Przykryj je i odstaw na chwilę.
  2. Jabłko obierz, usuń gniazdo nasienne i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz, pokrój drobno i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Kaszankę obierz, rozdrobnij widelcem. Kaszankę i jabłko dodaj do podsmażonej na patelni cebuli i wymieszaj. Dopraw majerankiem i smaż razem kilka minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
  3. Ciasto cienko rozwałkuj i szklanką wytnij krążki. Na każdy krążek nałóż porcję farszu i dokładnie zlep brzegi ciasta formując pierożki.
  4. Tak przygotowane pierogi wrzucaj na osolony wrzątek. Gotuj przez kilka minut, aż wypłyną.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moja kuchnia


Przepis dodany przez:

Posty : 11

Przepisy: 84


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 1.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Przyprawy, które leczą Przyprawy, które leczą

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Czy wiesz jak wielka siła tkwi w przyprawach i ziołach? "Przyprawy, które leczą. Lecznicza moc natury” to bezcenna publikacja zgranego duetu specjalistów od zdrowego odżywiania i ekologicz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE