Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 125 ml mleko
+1 łyżka - 1.5 łyżeczek proszek do pieczenia
- 130 g masło
- 1 sztuka cebula
- 1 ząbek czosnek
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 200 g mięso mielone
- 1 łyżeczka papryka (przyprawa)
słodka - 1 łyżeczka kminek
- 1/2 łyżeczki pieprz cayenne
- 330 g mąka
- 50 g żurawina
posiekana, suszona - 4 gałązki natka pietruszki
- 1 sztuka żółtko z jajka
- sól
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- 125 ml mleka podgrzej. Mąkę zmiksuj z proszkiem do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli i masłem. Do powstałego ciasta dodawaj stopniowo mleko, ciągle je ugniatając. Uzyskane ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.
- Cebulę z czosnkiem obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż na niej mięso. Następnie dodaj cebulę i czosnek, wymieszaj i duś do miękkości. Dopraw do smaku solą, papryką, kminkiem i pieprzem cayenne. Na koniec dodaj posiekaną żurawinę, wymieszaj i zostaw do wystygnięcia.
- Pietruszkę posiekaj i wymieszaj z masą mięsną. Ciasto rozwałkuj i wytnij za pomocą szklanki 12 kółek. Żółtko rozkłóć z 1 łyżką mleka.
- Na każdy kawałek ciasta wyłóż łyżkę farszu. Brzegi ciasta posmaruj mlekiem z żółtkiem, sklej ciasto i odciśnij na nim ząbki widelca.
- Tak przygotowane pierogi posmaruj resztą mleka i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 35 minut w 175 st. C.
Źródło przepisu: Pierogi i kluski