Dzisiaj jest: Wtorek, 16.04.2024 Imieniny: Julii i Benedykta



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pierogi z mięsem wołowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Pierogi z mięsem wołowym to przepis na smaczną, domową potrawę.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

    Ciasto:
  • 350 g  mąka pszenna
  • 1 sztuka  jajka
  • 1 łyżka  masło
  • woda
    Farsz:
  • 500 g  mięso wołowe
    bez kości
  • 200 g  włoszczyzna
  • 1 sztuka  cebula
  • 1 łyżka  tłuszcz
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • gałka muszkatołowa
    do smaku
  • 100 g  słonina
    do okraszenia

Sposób przyrządzania:

  1. Do miski wsyp mąkę i szczyptę soli. Dodaj jajko, masło i tyle wody, aby wszystkie składniki się połączyły. Następnie przełóż ciasto na stolnicę i zagnieć ciasto. Przykryj je ściereczką i odłóż na chwilę.
  2. Mięso umyj i ugotuj w osolonej wodzie. Pod koniec gotowania dodaj obraną włoszczyznę. Gdy mięso będzie miękkie, wyjmij je z wywaru, ostudź i pokrój je na mniejsze kawałki. Następnie zmiel razem z warzywami.
  3. Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Do mięsa dodaj cebulę, wymieszaj i dopraw do smaku.
  4. Ciasto cienko rozwałkuj i wytnij szklanką krążki. Na każdy krążek nałóż porcję farszu i zlep brzegi formując pierogi. Tak przygotowane pierogi wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj, aż ciasto odstanie od nadzienia. Podawaj polane stopioną słoniną.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moja kuchnia


Przepis dodany przez:

Posty : 8

Przepisy: 59


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE