Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Ciasto:
350 g mąka pszenna
1 sztuka jajka
1 łyżka masło
woda
- Farsz:
500 g mięso wołowe
bez kości200 g włoszczyzna
1 sztuka cebula
1 łyżka tłuszcz
sól
do smakupieprz
do smakugałka muszkatołowa
do smaku100 g słonina
do okraszenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do miski wsyp mąkę i szczyptę soli. Dodaj jajko, masło i tyle wody, aby wszystkie składniki się połączyły. Następnie przełóż ciasto na stolnicę i zagnieć ciasto. Przykryj je ściereczką i odłóż na chwilę.
- Mięso umyj i ugotuj w osolonej wodzie. Pod koniec gotowania dodaj obraną włoszczyznę. Gdy mięso będzie miękkie, wyjmij je z wywaru, ostudź i pokrój je na mniejsze kawałki. Następnie zmiel razem z warzywami.
- Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Do mięsa dodaj cebulę, wymieszaj i dopraw do smaku.
- Ciasto cienko rozwałkuj i wytnij szklanką krążki. Na każdy krążek nałóż porcję farszu i zlep brzegi formując pierogi. Tak przygotowane pierogi wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj, aż ciasto odstanie od nadzienia. Podawaj polane stopioną słoniną.
Źródło przepisu: Moja kuchnia