Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Ciasto:
- 350 g mąka pszenna
- 1 sztuka jajka
- 1/2 szklanki woda
- Farsz:
- 1 kg ziemniaki
- 100 g boczek
- 1 sztuka cebula
- 1 łyżka margaryna
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do miski wsyp mąkę. Dodaj wodę, szczyptę soli i zagnieć ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce, przykryj ściereczką.
- Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odcedź sok. Osiadłą mączkę dodaj do startych ziemniaków.
- Boczek drobno pokrój i lekko podsmaż. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na tłuszczu pozostałym po smażeniu boczku.
- Ziemniaki, boczek i cebulę wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Ciasto rozwałkuj, wytnij szklanką krążki i na każdym ułóż farsz. Uformuj pierożki i wrzucaj na osolony wrzątek. Gotuj przez 10 minut od wypłynięcia.
Źródło przepisu: Moja kuchnia