Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Ciasto
4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki oleju
1 szczypta soli
1.5 szklanek gorącej wody
- Farsz
1 sztuka woreczek kaszy gryczanej
1/2 kg wątróbki drobiowej
1 sztuka cebula
zioła prowansalskie
majeranek
sól
pieprz
olej
- Dodatkowo
kawałek kiełbasy
1 sztuka cebula
|
|
Sposób przyrządzania:
- Farsz: Kaszę gryczaną ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i odstaw do ostygnięcia.
- Wątróbkę podsmaż na patelni na odrobinie oleju, dodaj posiekaną cebulę i przyprawy. Następnie ostudź, zmiel w maszynce. Dodaj ostudzoną kaszę i wymieszaj.
- Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto wrzuć do miski i zagnieć ciasto. Następnie podziel je na kilka części. Rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy.
- Szklanką wycinaj krążki o średnicy 4 cm. Na każdy krążek nałóż porcję farszu z wątróbki i zlep brzegi pierożków.
- Zagotuj osoloną wodę i wrzucaj na nią pierożki. Gdy wypłyną, odczekaj minutę i wyjmij je z garnka.
- Na niewielkiej ilości oleju podsmaż pokrojoną w kostkę kiełbasę z cebulką i polej pierożki.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka