Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
2 sztuki podwójne piersi z kurczaka
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka chili
1 łyżka oliwy
sól
pieprz
- Salsa
600 g miąższu z arbuza
200 g miąższu melona
1 sztuka cebula
1/2 sztuki papryczki jalapeno
kilka listków kolendry
kilka listków świeżej mięty
1 łyżeczka cukru
3 łyżeczki oliwy
2 łyżki soku z limonki lub cytryny
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pierś z kurczaka umyj i osusz. Czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj bazylię, tymianek, chili i oliwę. Wymieszaj. Filety oprósz solą i pieprzem, natrzyj marynatą i odstaw do lodówki na 30 minut.
- Po tym czasie grilluj kurczaka na patelni grillowej przez 3-5 minut z każdej strony.
- Salsa: Miąższ z arbuza i melona pokrój w drobną kostkę. Cebulę, papryczkę i świeże zioła drobno posiekaj. Oliwę połącz z sokiem z limonki. Dodaj sól, pieprz oraz cukier i wymieszaj. Połącz z pozostałymi składnikami. Podawaj piersi kurczaka z salsą.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka