Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
- 1 sztuka pierś z kurczaka
- 4 sztuki ziemniaki
średniej wielkości - 1 sztuka seler korzeniowy
mały - 1/4 szklanki mleko
- 1 łyżka masło
- 200 g zielona fasolka szparagowa
- 1 łyżka olej rzepakowy
rafinowany - papryka słodka
do smaku - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Obierz ziemniaki i seler, ugotuj je w osolonej wodzie.
- Fasolkę szparagową wrzuć do garnka z osoloną wodą Gotuj przez 3-4 minuty, odcedź.
- Pierś z kurczaka dopraw solą, pieprzem i słodką papryką. Zacznij smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Smaż 5 minut z każdej strony. Potem zdejmij z patelni i odczekaj kilka minut.
- Do ugotowanych ziemniaków dodaj 50 ml mleka i łyżkę masła, ubij całość przy pomocy ubijaczki do ziemniaków na gładką konsystencję.
- Na talerz nałóż purée ziemniaczano-selerowe, na którym umieść kurczaka, obok ułóż fasolkę.
Źródło przepisu: Przepis pochodzący z Książki z Przepisami Programu Edukacyjnego "Żyj smacznie i zdrowo"