Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 2 sztuki piersi z kaczki
- 1 szklanka mus jabłkowy
- 2 łyżki miód
- 1/2 łyżeczki cynamon
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - oliwa
do smażenia - 3/4 szklanki wino białe wytrawne
- sok z cytryny
- 1 łyżeczka skórka z cytryny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wypłukane, obsuszone piersi kaczki nacieramy solą i świeżo zmielonym, białym pieprzem, układamy w salaterce, smarujemy miodem, przykrywamy, trzymamy w chłodnym miejscu następnego dnia.
- Na rozgrzanym tłuszczu smażymy wyjęte z miodu mięso, rumieniąc ze wszystkich stron, przekładamy do rondla i pieczemy nadal, na niewielkim ogniu.
- Pozostały w salaterce miód, w którym marynowały się kawałki kaczki, łączymy z winem i podlewamy piekące się mięso.
- Zrumienione, miękkie kacze piersi wyjmujemy na wygrzany półmisek, oprószamy cynamonem, każda pierś dzielimy na połowę, posypujemy skórką otartą z cytryny i trzymamy w cieple, pod przykryciem.
- Do sosu z pieczonego mięsa dodajemy mus jabłkowy, zagotowujemy, doprawiamy do smaku, gdy sos jest zbyt lekki, odparowujemy przez chwilę na dużym ogniu.
- Podajemy kawałki kaczki polane gorącym sosem, resztę sosu wlewamy do sosjerki.