Dzisiaj jest: Wtorek, 15.10.2024 Imieniny: Teresy i Jadwigi



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Piersi kaczki marynowane w miodzie


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Najodpowiedniejszym dodatkiem będą kładzione kluseczki oraz zielona surówka.

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 2 sztuki  piersi z kaczki
  • 1 szklanka  mus jabłkowy
  • 2 łyżki  miód
  • 1/2 łyżeczki  cynamon
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • oliwa
    do smażenia
  • 3/4 szklanki  wino białe wytrawne
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka  skórka z cytryny

Sposób przyrządzania:

  1. Wypłukane, obsuszone piersi kaczki nacieramy solą i świeżo zmielonym, białym pieprzem, układamy w salaterce, smarujemy miodem, przykrywamy, trzymamy w chłodnym miejscu następnego dnia.
  2. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy wyjęte z miodu mięso, rumieniąc ze wszystkich stron, przekładamy do rondla i pieczemy nadal, na niewielkim ogniu.
  3. Pozostały w salaterce miód, w którym marynowały się kawałki kaczki, łączymy z winem i podlewamy piekące się mięso.
  4. Zrumienione, miękkie kacze piersi wyjmujemy na wygrzany półmisek, oprószamy cynamonem, każda pierś dzielimy na połowę, posypujemy skórką otartą z cytryny i trzymamy w cieple, pod przykryciem.
  5. Do sosu z pieczonego mięsa dodajemy mus jabłkowy, zagotowujemy, doprawiamy do smaku, gdy sos jest zbyt lekki, odparowujemy przez chwilę na dużym ogniu.
  6. Podajemy kawałki kaczki polane gorącym sosem, resztę sosu wlewamy do sosjerki.



Przepis dodany przez:

Posty : 2

Przepisy: 28


Zobacz więcej na temat:

kaczkaprzepisy na dania mięsne


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE