Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 4 sztuki filet z kurczaka
- 2 łyżeczki przyprawa do kurczaka
- sól
do smaku - pieprz biały
do smaku - oliwa
- Sos
- 1/2 szklanki sok jabłkowy
świeżo wyciśnięty - 2 łyżki sok z cytryny
- 1 łyżeczka skórka z cytryny
- 3 łyżki miód
płynny - 1 łyżeczka imbir
mielony - 1 szklanka śmietana kremówka
|
|
Sposób przyrządzania:
- Opłukane, obsuszone porcje kurczaka nacieramy dość obficie przyprawą do drobiu zmieszaną z dużą szczyptą (pół na pół soki i pieprzu) i odkładamy na 10 minut w chłodne miejsce.
- Przygotowujemy sos: śmietanę lekko ubijamy z sokiem z cytryny, dodajemy miód, gdy się spieni i zgęstnieje, dodajemy, lejąc strumykiem i cały czas ubijając, sok z jabłek i przyprawy (sos powinien być jednolity i puszysty).
- Na niewielkiej ilości oliwy smażymy porcje kurczaka, rumieniąc z obu stron, układamy w naczyniu do zapiekania, polewamy pozostałym ze smażenia tłuszczem, zalewamy sosem i wstawiamy do nagrzanego do temperatury 150°C piekarnika.
- Wyjmujemy, gdy wierzch się lekko zrumieni, a boki będą odstawały od formy.