Dzisiaj jest: Wtorek, 30.11.2021 Imieniny: Andrzeja i Konstantego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Piersi kurczaka w aromatycznym sosie


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Podajemy z ziemniakami puree lub chrupiącymi frytkami.

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki  filet z kurczaka
  • 2 łyżeczki  przyprawa do kurczaka
  • sól
    do smaku
  • pieprz biały
    do smaku
  • oliwa
    Sos
  • 1/2 szklanki  sok jabłkowy
    świeżo wyciśnięty
  • 2 łyżki  sok z cytryny
  • 1 łyżeczka  skórka z cytryny
  • 3 łyżki  miód
    płynny
  • 1 łyżeczka  imbir
    mielony
  • 1 szklanka  śmietana kremówka

Sposób przyrządzania:

  1. Opłukane, obsuszone porcje kurczaka nacieramy dość obficie przyprawą do drobiu zmieszaną z dużą szczyptą (pół na pół soki i pieprzu) i odkładamy na 10 minut w chłodne miejsce.
  2. Przygotowujemy sos: śmietanę lekko ubijamy z sokiem z cytryny, dodajemy miód, gdy się spieni i zgęstnieje, dodajemy, lejąc strumykiem i cały czas ubijając, sok z jabłek i przyprawy (sos powinien być jednolity i puszysty).
  3. Na niewielkiej ilości oliwy smażymy porcje kurczaka, rumieniąc z obu stron, układamy w naczyniu do zapiekania, polewamy pozostałym ze smażenia tłuszczem, zalewamy sosem i wstawiamy do nagrzanego do temperatury 150°C piekarnika.
  4. Wyjmujemy, gdy wierzch się lekko zrumieni, a boki będą odstawały od formy.



Przepis dodany przez:

Posty : 1

Przepisy: 58


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE