Dzisiaj jest: Czwartek, 09.07.2020 Imieniny: Zenona i Weroniki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Piersi z kurczaka z jabłkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki pojedyncze piersi z kurczaka
  • 2 sztuki jabłka
  • 3 łyżki  masła
  • 1 sztuka płaska łyżeczka kminku
  • 1 sztuka cebula
  • 2 sztuki łodygi selera naciowego
  • 1/2 szklanki  bułki tartej
  • 2 łyżki  suszonych żurawin
  • 2 łyżki  natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka  mąki
  • 2 łyżki  oliwy
  • 1 szklanka  soku jabłkowego
  • 1/2 szklanki  bulionu drobiowego

Sposób przyrządzania:

  1. Mięso z kurczaka umyj, osusz, rozbij na cienkie płaty, oprósz solą i pieprzem. Cebulę obierz, posiekaj w kostkę. Seler pokrój w plasterki. Jabłka obierz, pokrój w kostkę. Natkę umyj, osusz i posiekaj.
  2. Na patelni rozpuść masło, dodaj kminek i podgrzewaj, mieszając. Następnie dodaj cebulę, a gdy się zeszkli wrzuć seler i duś, by nieco zmiękł. Wsyp pokrojone jabłka, wymieszaj i poczekaj, aż wszystkie składniki lekko zmiękną. Zdejmij z ognia, dodaj żurawinę, natkę pietruszki oraz bułkę tartą. Wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
  3. Przestudzone nadzienie rozsmaruj na płatach mięsa, zwiń roladki i zepnij wykałaczkami. Podsmaż je na rozgrzanej oliwie, a następnie ułóż na blasze i zapiekaj 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
  4. Na oliwie ze smażenia mięsa wsyp mąkę. Gdy się zasmaży na rumiano, dodaj sok jabłkowy oraz bulion, nie przerywając mieszania. Gotuj bez przykrycia, aż sos zgęstnieje.
  5. Upieczone roladki wyłóż na talerze, polej sosem jabłkowym. Podawaj z kluskami śląskimi.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 149


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE