Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
4 sztuki pojedyncze piersi z kurczaka
2 sztuki jabłka
3 łyżki masła
1 sztuka płaska łyżeczka kminku
1 sztuka cebula
2 sztuki łodygi selera naciowego
1/2 szklanki bułki tartej
2 łyżki suszonych żurawin
2 łyżki natki pietruszki
sól
pieprz
1 łyżka mąki
2 łyżki oliwy
1 szklanka soku jabłkowego
1/2 szklanki bulionu drobiowego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso z kurczaka umyj, osusz, rozbij na cienkie płaty, oprósz solą i pieprzem. Cebulę obierz, posiekaj w kostkę. Seler pokrój w plasterki. Jabłka obierz, pokrój w kostkę. Natkę umyj, osusz i posiekaj.
- Na patelni rozpuść masło, dodaj kminek i podgrzewaj, mieszając. Następnie dodaj cebulę, a gdy się zeszkli wrzuć seler i duś, by nieco zmiękł. Wsyp pokrojone jabłka, wymieszaj i poczekaj, aż wszystkie składniki lekko zmiękną. Zdejmij z ognia, dodaj żurawinę, natkę pietruszki oraz bułkę tartą. Wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
- Przestudzone nadzienie rozsmaruj na płatach mięsa, zwiń roladki i zepnij wykałaczkami. Podsmaż je na rozgrzanej oliwie, a następnie ułóż na blasze i zapiekaj 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
- Na oliwie ze smażenia mięsa wsyp mąkę. Gdy się zasmaży na rumiano, dodaj sok jabłkowy oraz bulion, nie przerywając mieszania. Gotuj bez przykrycia, aż sos zgęstnieje.
- Upieczone roladki wyłóż na talerze, polej sosem jabłkowym. Podawaj z kluskami śląskimi.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka