Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
- 2 sztuki piersi z kurczaka
- kilka suszonych pomidorów z zalewy
- 1 sztuka dość gruby plasterek wędzonego boczku
- 1 sztuka jajko
- 1 łyżka śmietany
- sól
- pieprz
- ostra papryka mielona
- oregano
|
|
Sposób przyrządzania:
- Piersi z kurczaka umyj, osusz i natnij wzdłuż tak by z każdej powstał jeden cienki płat. Przykryj go folią spożywczą i delikatnie rozbij.
- Każdy płat mięsa posyp solą, pieprzem, papryką w proszku i oregano.
- Boczek pokrój w cienkie paseczki i ułóż na mięsie. Dodaj również pomidory odsączone z zalewy. Delikatnie zwiń mięso i zepnij wykałaczką.
- Jajko rozbij ze śmietaną i odrobiną soli oraz pieprzu.
- Obtocz roladki w mące, a następnie w jajku i na końcu w bułce tartej. Smaż na dobrze rozgrzanej patelni.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka