Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
1 sztuka podwójna pierś z kurczaka
ciasto francuskie
ser żółty
pieczarki
1 sztuka jajko
oregano
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pierś z kurczaka przekrój na pół, oprósz solą, pieprzem i oregano.
- Ciasto francuskie przytnij do wielkości filetów i połóż na blasze obsypanej mąką.
- Z jednej i drugiej strony wzdłuż dłuższego boku ciasta zrób 8-centymetrowe nacięcia w 2-centymetrowych odstępach. Pośrodku ciasta musi zostać nieprzekrojony pas o szerokości 5 cm.
- Na cieście połóż pierś z kurczaka, a na niej plasterek sera. Na wierzch wyłóż podsmażone z cebulą pieczarki.
- Zapleć paseczki ciasta, zostawiając między nimi małe przerwy. Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piecz 30 minut . Podawaj z sałatą i pieczonymi ziemniakami.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka