Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
2 sztuki filet z kurczaka
2 łyżeczki pesto bazyliowe
1 kulka ser mozzarella
250 g truskawki
1 łyżka masło klarowane
1 łyżka ocet balsamiczny
1 łyżka likier pomarańczowy
pieprz
świeżo zmielony, do smaku1 garść bazylia
listkisól
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Filet z kurczaka lekko rozbij przez folię. Następnie oprósz mieso solą oraz pieprzem i odstaw na 30 minut. Po tym czasie grilluj mięso na patelni z obu stron. Każdy filet posmaruj pesto.
- Mozzarellę pokrój w plastry i ułóż po jednym na każdym filecie. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 10 minut w 180 st. C.
- Truskawki pokrój w ćwiartki i lekko podsmaż na rozgrzanym maśle. Skrop octem oraz likierem, posyp odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.
- Wyjęty z piekarnika filet obłóż truskawkami i posyp porwanymi listkami bazylii.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka