Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 sztuka jajka
1 szklanka mleko
1 szklanka mąka
1/2 szklanki woda gazowana
olej
do smażenia100 g ser żółty
starty1 łyżka oliwa z oliwek
sól
do smakupieprz
do smaku1 pęczek natka pietruszki
250 g mięso mielone
1 sztuka cebula
młodabazylia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do miski wsyp przesianą mąkę, wlej 1/2 szklanki wody oraz 1 szklankę mleka. Wbij jajko. Wszystkie składniki zmiksuj na gładkie ciasto naleśnikowe.
- Natkę pietruszki opłucz, osusz, a następnie zmiksuj z 1 łyżką oliwy i bazylią. Powstałą masę wymieszaj z ciastem naleśnikowym.
- Na patelni rozgrzej olej. Za pomocą chochli wylej porcję ciasta i równomiernie rozprowadź je po patelni. Usmaż grube naleśniki.
- Cebulę obierz i drobno posiekaj. Mięso mielone przełóż do miski i dokładnie wymieszaj z cebulą. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Usmażone naleśniki przełóż na talerz. Na środek każdego wyłóż porcję farszu mięsnego i starannie rozprowadź. Następnie zwiń w rulon.
- Naleśniki ułóż w naczyniu żaroodpornym. Piecz w 180 st. C przez 40 minut. Na 10 minut przed wyjęciem posyp naleśniki startym żółtym serem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku