Przygotowanie:
Kuchnia:
chińska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
400 g schab
bez kości1 łyżka mąka ziemniaczana
4 łyżki sos sojowy
1 łyżka miód
1 sztuka por
1/2 sztuki sok z limonki
1 łyżka wódka czysta
1 sztuka cebula
5 łyżek olej sezamowy
1/2 puszki pędy bambusa
1 kawałek imbir
1 cm2 ząbki czosnek
1 sztuka marchew
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Schab umyj, osusz i pokrój w paski. Mięso wymieszaj z mąką z dodatkiem szczypty soli.
- Sos sojowy wlej do miski. Dodaj miód, sok z limonki, wódkę i drobno starty imbir. Wymieszaj.
- Warzywa oczyść. Marchew pokrój w słupki. Cebulę pokrój w półplasterki, a por w talarki. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Pędy bambusa osącz z zalewy. Na głębokiej patelni rozgrzej olej.
- Mięso zrumień i zdejmij z patelni. Na pozostałym na patelni tłuszczu podsmaż warzywa. Dodaj schab i wlej przygotowany sos. Duś razem przez 2 minuty. Dopraw do smaku.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku