Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 4 sztuki winne jabłka
- sok z cytryny
- 1/4 szklanki bulionu
- sól
- pieprz
- 600 g schabu bez kości
- mąka do obtoczenia
- 2 łyżki oleju
- 50 ml czystej wódki
- 3 łyżki masła
- 1/2 szklanki śmietany 18%
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jabłka umyj, osusz i dwa z nich obierz po czym zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Skrop sokiem z cytryny, dodaj do bulionu, dopraw solą oraz pieprzem i zmiksuj.
- Mięso umyj, osusz, pokrój na 4 plastry, rozbij i obtocz w mące. Smaż schab na rozgrzanym z łyżką masła oleju. Następnie zdejmij mięso z patelni i skrop je wódką.
- Tak przygotowany schab przełóż do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Pozostałe jabłka przetnij na połówki, usuń nasiona, natnij w kratkę od strony skórki i podsmaż na tłuszczu po smażeniu kotletów. Na każdym kotlecie ułóż połówkę podsmażonego jabłka.
- Zmiksowane z bulionem jabłka wymieszaj ze śmietaną i wódką. Powstałym sosem zalej mięso. Wierzch posyp wiórkami masła. Zapiekaj 20 minut w 160 st. C.
Źródło przepisu: Palce lizać