Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 4 sztuki pojedyncze filety z kurczaka
- sok wyciśnięty z 1/3 cytryny
- 1/2 szklanki jasnego piwa
- 2 sztuki cebule
- 3 sztuki średnie jabłka
- 3 łyżeczki posiekanego tymianku
- 3 łyżki oleju
- 4 łyżki masła
- 1 łyżeczka miodu
- 1 sztuka płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz czarny mielony
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka umyj, ususz, pokrój na 3 plasterki, lekko rozbij je dłonią. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą oraz pieprzem. Usmaż kotleciki na rozgrzanym oleju z masłem. Następnie zdejmij je z patelni i zabezpiecz przed wystygnięciem.
- Cebulę obierz, posiekaj. Jabłka umyj, miąższ pokrój w kostkę i podsmaż go razem z cebulą na rozgrzanym maśle. Następnie oprósz jabłka pieprzem i podlej piwem. Duś, aż odparuje połowa płynu. Dopraw do smaku i dodaj tymianek.
- Mąkę wymieszaj z odrobiną zimnej wody. Wlej do jabłek, podgrzewaj dalej mieszając, aż sos zgęstnieje. Kotleciki włóż do sosu i duś razem jeszcze kilka minut.
Źródło przepisu: Smacznego!