Dzisiaj jest: Środa, 02.12.2020 Imieniny: Pauliny i Balbiny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5858

Pikantne kotleciki z jabłkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki pojedyncze filety z kurczaka
  • sok wyciśnięty z 1/3 cytryny
  • 1/2 szklanki  jasnego piwa
  • 2 sztuki cebule
  • 3 sztuki średnie jabłka
  • 3 łyżeczki  posiekanego tymianku
  • 3 łyżki  oleju
  • 4 łyżki  masła
  • 1 łyżeczka  miodu
  • 1 sztuka płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Sposób przyrządzania:

  1. Kurczaka umyj, ususz, pokrój na 3 plasterki, lekko rozbij je dłonią. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą oraz pieprzem. Usmaż kotleciki na rozgrzanym oleju z masłem. Następnie zdejmij je z patelni i zabezpiecz przed wystygnięciem.
  2. Cebulę obierz, posiekaj. Jabłka umyj, miąższ pokrój w kostkę i podsmaż go razem z cebulą na rozgrzanym maśle. Następnie oprósz jabłka pieprzem i podlej piwem. Duś, aż odparuje połowa płynu. Dopraw do smaku i dodaj tymianek.
  3. Mąkę wymieszaj z odrobiną zimnej wody. Wlej do jabłek, podgrzewaj dalej mieszając, aż sos zgęstnieje. Kotleciki włóż do sosu i duś razem jeszcze kilka minut.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 149


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zacukrzony mózg Zacukrzony mózg

Mike Dow

Wydawnictwo: Vital


Czy wiesz, że mając zacukrzony mózg możesz być bardziej podatny na choroby? Współczesna dieta, która obecnie jest przepełniona cukrem i tłuszczami trans (złymi tłuszczami), to niestety dro

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE