Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Ciasto
80 g margaryny
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mleka
1 łyżka soku z cytryny
- Farsz
2 łyżki margaryny
250 g mielonej wołowiny
2 ząbki czosnku
1 sztuka cebula
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki czerwonego wytrawnego wina
5 sztuk pokrojonych czarnych oliwek
- Dodatkowo
sól
pieprz
margaryna do wysmarowania blachy
1 sztuka jajko
mąka
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Margarynę pokrój na mniejsze kawałki, rozpuść w garnku i odstaw do przestygnięcia. Do miski wsyp mąkę, wlej margarynę. Dodaj sok z cytryny i tyle mleka, by ciasto dało się zagnieść.
- Farsz: Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i podsmaż na rozgrzanej margarynie. Następnie dodaj mięso oraz oliwki i duś, aż się zrumieni, a nadmiar płynu odparuje. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i odstaw do przestygnięcia.
- Pierożki: Ciasto zagnieć na posypanym mąką blacie, rozwałkuj i wycinaj szklanką kółka. Na każdy połóż łyżeczkę farszu i zlep brzegi ciasta przy pomocy widelca. Tak przygotowane pierożki ułóż na wysmarowanej margaryną blaszce. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz 30 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Poradnik Smakosza