Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
500 g kurczak
skrzydełka900 g ziemniaki
2 sztuki papryka czerwona
2 ząbki czosnek
1 łyżeczka papryka (przyprawa)
ostra1 łyżka sok z cytryny
1 łyżeczka musztarda
chrzanowa3 łyżki olej rzepakowy
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Skrzydełka umyj, odetnij skrajną część. W misce wymieszaj musztardę, łyżkę oleju, sok z cytryny, ostrą paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wymieszaj. Powstałą marynatą natrzyj skrzydełka i odstaw na 20 minut. Po tym czasie rozłóż mięso na blasze do pieczenia.
- Ziemniaki wyszoruj, ułóż na blasze, skrop olejem i oprósz solą. Tak przygotowane ziemniaki wstaw do nagrzanego piekarnika na górny poziom, a na dolny wstaw kurczaka. Piecz 40 minut w 190 st. C.
- Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie usmaż na niedużej ilości tłuszczu. Podawaj do ziemniaków i skrzydełek.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia