Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
1 kg świeżego chudego boczku
1 łyżka octu balsamicznego
1/2 szklanki soku jabłkowego
- Marynata
1 sztuka starta cebula
2 łyżeczki czosnku w proszku
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka papryki
3 łyżki oleju
2 łyżki płynnego miodu
|
|
Sposób przyrządzania:
- Składniki marynaty wymieszaj. Boczek umyj, osusz, natrzyj octem balsamicznym i marynatą. Owiń folią spożywczą i włóż na 24 godziny do lodówki.
- Po tym czasie odwiń z folii, przełóż do naczynia żaroodpornego, podlej sokiem jabłkowym. Piecz 2 godziny w temperaturze 150 st. C. Od czasu do czasu podlewaj powstałym sosem. Pod koniec pieczenia zwiększ temperaturę do 190 st. C i zrumień boczek. Podawaj na ciepło lub zimno.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy