Dzisiaj jest: Piątek, 14.05.2021 Imieniny: Bonifacego i Dobiesława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Pikantny boczek pieczony


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 1 kg  świeżego chudego boczku
  • 1 łyżka  octu balsamicznego
  • 1/2 szklanki  soku jabłkowego
    Marynata
  • 1 sztuka starta cebula
  • 2 łyżeczki  czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka  mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka  pieprzu
  • 1 łyżeczka  soli
  • 1 łyżeczka  papryki
  • 3 łyżki  oleju
  • 2 łyżki  płynnego miodu

Sposób przyrządzania:

  1. Składniki marynaty wymieszaj. Boczek umyj, osusz, natrzyj octem balsamicznym i marynatą. Owiń folią spożywczą i włóż na 24 godziny do lodówki.
  2. Po tym czasie odwiń z folii, przełóż do naczynia żaroodpornego, podlej sokiem jabłkowym. Piecz 2 godziny w temperaturze 150 st. C. Od czasu do czasu podlewaj powstałym sosem. Pod koniec pieczenia zwiększ temperaturę do 190 st. C i zrumień boczek. Podawaj na ciepło lub zimno.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik Domowy


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Przyprawy, które leczą Przyprawy, które leczą

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Czy wiesz jak wielka siła tkwi w przyprawach i ziołach? "Przyprawy, które leczą. Lecznicza moc natury” to bezcenna publikacja zgranego duetu specjalistów od zdrowego odżywiania i ekologicz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE