Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
4 kawałki kurczak
dowolne1/4 kostki masło
- Sos
3 łyżki koncentrat pomidorowy
3 łyżki keczup
3 łyżki olej
3 łyżeczki curry
1 łyżeczka cukier
duża1/2 łyżeczki sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Składniki sosu dokładanie mieszamy, odstawiamy na 30 minut, by smaki się połączyły.
- Przygotowane porcje kurczaka dzielimy na mniejsze części, układamy w salaterce, zalewamy przygotowanym sosem, szczelnie przykrywamy i wstawiamy do lodówki (mięso może stać do następnego dnia).
- W naczyniu do zapiekania rozpuszczamy niewielki kawałek masła, układamy skórką do góry porcje kurczaka, zalewamy sosem, w którym się marynował, na wierzchu rozkładamy kawałki masła, wstawiamy do nagrzanego do temp. 150°C piekarnika wraz z drugim naczyniem wypełnionym wodą (woda wytworzy w piekarniku wilgoć, która zapobiegnie wysuszeniu się potrawy podczas zapiekania) i zapiekamy około 45-55 minut.
- Podajemy w naczyniu, w którym kurczak się zapiekał.