Przygotowanie:
Kuchnia:
arabska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
1 sztuka duża cebula
3 ząbki czosnku
25 dag świeżych grzybów
3 łyżki oleju
1 łyżeczka przyprawy curry
1/2 łyżeczki tłuczonych goździków
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/2 łyżeczki cynamonu
25 dag długoziarnistego ryżu
400 ml bulionu warzywnego
10 dag mrożonej fasolki szparagowej
10 dag mrożonej marchewki
10 dag mrożonego groszku
1 sztuka pikantna kiełbasa
sól
pieprz
|
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj. Grzyby oczyść, ewentualnie przepłukaj i pokrój na mniejsze części.
- Ryż opłucz na sicie pod bieżącą wodą, osącz. Na głębokiej patelni rozgrzej olej, podsmaż cebulę. Następnie dodaj czosnek i podsmaż.
- Dołóż ryż oraz goździki, kardamon, cynamon i curry. Smaż przez 5 minut, ciągle mieszając, a następnie wlej bulion warzywny. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez 15-20 minut.
- Kiełbasę pokrój w półtalarki. Do ryżu dodaj mrożoną fasolkę szparagową, marchewkę oraz groszek. Po chwili dołóż kiełbasę. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Duś wszystko razem przez kolejne 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Pilaw zdejmij z palnika i lekko przestudź. Porcje potrawy podawaj na ciepło, najlepiej z dodatkiem serowych grzanek.
Źródło przepisu: Smacznego!























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!