Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pilaw z fasolką szparagową


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

arabska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 1 sztuka duża cebula
  • 3 ząbki  czosnku
  • 25 dag  świeżych grzybów
  • 3 łyżki  oleju
  • 1 łyżeczka  przyprawy curry
  • 1/2 łyżeczki  tłuczonych goździków
  • 1/2 łyżeczki  mielonego kardamonu
  • 1/2 łyżeczki  cynamonu
  • 25 dag  długoziarnistego ryżu
  • 400 ml  bulionu warzywnego
  • 10 dag  mrożonej fasolki szparagowej
  • 10 dag  mrożonej marchewki
  • 10 dag  mrożonego groszku
  • 1 sztuka pikantna kiełbasa
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj. Grzyby oczyść, ewentualnie przepłukaj i pokrój na mniejsze części.
  2. Ryż opłucz na sicie pod bieżącą wodą, osącz. Na głębokiej patelni rozgrzej olej, podsmaż cebulę. Następnie dodaj czosnek i podsmaż.
  3. Dołóż ryż oraz goździki, kardamon, cynamon i curry. Smaż przez 5 minut, ciągle mieszając, a następnie wlej bulion warzywny. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez 15-20 minut.
  4. Kiełbasę pokrój w półtalarki. Do ryżu dodaj mrożoną fasolkę szparagową, marchewkę oraz groszek. Po chwili dołóż kiełbasę. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Duś wszystko razem przez kolejne 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając.
  5. Pilaw zdejmij z palnika i lekko przestudź. Porcje potrawy podawaj na ciepło, najlepiej z dodatkiem serowych grzanek.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE