Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
- 1 sztuka mała cebula
- oliwa z oliwek
- 10 dag pomidorów z puszki
- 1 opakowanie przyprawy do pizzy
- 5 dag pieczarek
- 5 dag szynki w plastrach
- 7 dag sera mozzarella
- 4 dag karczochów w oleju
- 2 sztuki pomidory
- 20 dag gotowego ciasta na pizzę
- 4 dag sera gorgonzola
- garść rukoli
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę obierz i drobno posiekaj, po czym podsmaż na 2 łyżkach oliwy z oliwek. Pomidory z puszki zmiksuj blenderem i dołóż do cebuli. Dopraw solą, pieprzem oraz połową opakowania przyprawy do pizzy. Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
- Pieczarki dokładnie oczyść, pokrój w plasterki i krótko podsmaż na 2 łyżkach oliwy z oliwek. Ser mozzarella zetrzyj, karczochy potnij w mniejsze kawałki. Pomidory umyj, osusz ręcznikiem papierowym, a następnie pokrój w plasterki.
- Ciasto rozwałkuj, posmaruj sosem pomidorowym i posyp mozzarellą. Wyłóż szynkę, pieczarki, karczochy, pomidory i ser gorgonzola. Oprósz przyprawą do pizzy i skrop oliwą. Piecz 8-10 minut w temperaturze 250 st. C. Przed podaniem posyp rukolą.
Źródło przepisu: Smacznego!