Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
1 sztuka mała cebula
oliwa z oliwek
10 dag pomidorów z puszki
1 opakowanie przyprawy do pizzy
5 dag pieczarek
5 dag szynki w plastrach
7 dag sera mozzarella
4 dag karczochów w oleju
2 sztuki pomidory
20 dag gotowego ciasta na pizzę
4 dag sera gorgonzola
garść rukoli
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę obierz i drobno posiekaj, po czym podsmaż na 2 łyżkach oliwy z oliwek. Pomidory z puszki zmiksuj blenderem i dołóż do cebuli. Dopraw solą, pieprzem oraz połową opakowania przyprawy do pizzy. Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
- Pieczarki dokładnie oczyść, pokrój w plasterki i krótko podsmaż na 2 łyżkach oliwy z oliwek. Ser mozzarella zetrzyj, karczochy potnij w mniejsze kawałki. Pomidory umyj, osusz ręcznikiem papierowym, a następnie pokrój w plasterki.
- Ciasto rozwałkuj, posmaruj sosem pomidorowym i posyp mozzarellą. Wyłóż szynkę, pieczarki, karczochy, pomidory i ser gorgonzola. Oprósz przyprawą do pizzy i skrop oliwą. Piecz 8-10 minut w temperaturze 250 st. C. Przed podaniem posyp rukolą.
Źródło przepisu: Smacznego!