Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 5 sztuk jajek
- 125 ml mleka
- 13 dag mąki
- 125 ml wody gazowanej
- oliwa z oliwek
- 100 ml słodkiego sosu chili
- 15 dag szynki w plasterkach
- 30 dag sera mozzarella
- 1 sztuka puszka ananasów w plastrach
- 2 sztuki cebule dymki
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jajka wbij do miski. Dodaj mleko, dopraw solą oraz pieprzem. Całość zmiksuj. Następnie wsyp mąkę i wszystko dokładnie wymieszaj. Tak przygotowane ciasto wstaw na 10 minut do lodówki.
- Dużą formę do tart dokładnie wysmaruj oliwą z oliwek. Ciasto wyjmij z lodówki, wlej wodę gazowaną i całość połącz. Następnie ciasto przelej do natłuszczonej blaszki. Wierzch wyrównaj. Tak przygotowane ciasto piecz 8-10 minut w 180 st. C, po czym wyjmij z piekarnika.
- Plastry ananasa dokładnie odsącz z zalewy. Ser mozzarella pokrój w niewielkie kawałki. Cebule dymki obierz, a następnie drobno posiekaj.
- Spód od pizzy skrop sosem chili, po czym wyłóż na niego plasterki szynki, kawałki sera mozzarella i ananasy. Pizzę ponownie wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 10 minut w temperaturze 180 st. C. Przed podaniem wierzch posyp posiekaną dymką.
Źródło przepisu: Smacznego!